"...και περί τους ιχθείς πολλήν την διαφοράν αυτοί οι τόποι" (Αριστοτέλης, των περί τα ζώα ιστοριών). Οι Ιχθύες κονώς Ψάρια (λατ. Pisces), αποτελούν μια πολλη μεγάλη και ιδιάιτερη ομοταξία των σπονδυλωτών ζώων προσαρμοσμένα στην υδρόβια ζωή. Τα ψάρια κινούνται με πτερύγια, φέρουν λέπια και αναπνέουν με βράγχια. Πρόκειται για ζώα ψυχρόαιμα με έντονο το φαινόμενο της ποικολοθερμίας.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

ΑΚΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΚΤΙΩΝ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ
Η ακτή αποτελεί την ενδιάμεση ζώνη μεταξύ ξηράς και θάλασσας, με πολύ μεγάλο μήκος και μικρό πλάτος, πράγμα που την κάνει πολύ ευπρόσβλητη σε εξωτερικές διαταραχές.
Μεσογειακά παράκτια οικοσυστήματα σχηματίζονται κατά κανόνα από εκβολές
ποταμών, ποταμόκολπους, λιμνοθάλασσες, κλειστούς κόλπους ή παραλιακές λίμνες. Συχνά αποξηραίνονται προσωρινά κατά την θερινή περίοδο, ενώ προς το τέλος της χειμερινής περιόδου εμφανίζουν την μεγαλύτερη ανάπτυξή τους, περιλαμβάνοντας έλη αλμυρού, υφάλμυρου και γλυκού νερού, υγρά λιβάδια, λασπότοπους κ.λ.π.
Τα χαρακτηριστικά τους είναι θερμοκρασία, υγρασία, διακύμανση της αλατότητα, η ποικιλία των ειδών (θαλάσσιου, χερσαίου περιβάλλοντος, και είδη χαρακτηριστικά των παράκτιων ενδιαιτημάτων), η πυκνότητα των πληθυσμών, η παραγωγικότητα, οι ικανοποιητικές τροφικές συνθήκες, - οι κύριοι περιοριστικοί παράγοντες, που είναι η συγκέντρωση των θρεπτικών αλάτων στη θάλασσα και η υγρασία στην ξηρά, παρουσιάζουν συνήθως ικανοποιητική διαθεσιμότητα στα παράκτια οικοσυστήματα-.
Παράκτια οικοσυστήματα είναι:
  • οι υφάλμυρες ελώδεις περιοχές
  • οι λιμνοθάλασσες
  • τα Δέλτα των ποταμών
  • οι ζώνες της παλίρροιας
  • οι περιοχές των κοραλλιογενών υφάλων


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου